
Viestinten Instagramissa keräämä sitouttaminen eli kommentit ja tykkäykset ovat kasvaneet pääosin räjähdysmäisesti, ja suurin yksittäinen syy tähän on video. Buzzfeed on täysin omassa sarjassaan. Lähde: Newswhip-analytiikkayhtiön 55-sivuinen raportti ”3 vuotta sosiaalisen median dataa”.
Instagram ei ole enää alusta, jossa pärjäävät ainoastaan näyttävät kuvat. Video toimii myös, osoittaa data. Toki videonkin on oltava visuaalisesti vaikuttavaa.
Analytiikkayhtiö Newswhip on tutkinut kymmenen suuren viestimen Instagram-sisältöjen sitouttavuutta (kommentit, tykkäykset) eri aikaväleillä. Menestyneimmillä sisällöillä on yhteisiä piirteitä – ne on listattu tämän kirjoituksen loppupuolella.
Julkaistujen videoiden määrä on kasvanut huomattavasti: esimerkiksi tammikuussa 2016 CNN postasi Instaansa vain kaksi videota, mutta syyskuussa 2016 jo 38. Nämä 38 videota keräsivät 310000 sitouttamista, mikä oli kolmannes kaikesta tilillä julkaistujen sisältöjen keräämästä sitouttamisesta. Julkaisutahti oli siis suunnilleen video per päivä.
Ajattelen, että brändimielikuvan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että brändi kykenee tekemään sosiaalisen median kanaviin oivaltavaa itsenäisesti toimivaa sisältöä, vaikka monetisoiminen olisi lähes mahdotonta: uskon, että palkinto tulee pidemmällä aikavälillä.
Dataan pohjautuen Newswhip määrittelee neljä piirrettä, jotka yhdistävät menestyneitä eli sitouttaneimpia Instagram-sisältöjä (pätee myös Suomeen ainakin Yle Kioskin kokemusteni perusteella, tsekkaa tili täältä).
-
Pituus: Tiivistä, minuutti on todennäköisesti liian pitkä.
Menestyneiden videoiden keskipituus on kasvanut, koska Insta nykyään sallii 60 sekunnin videot – silti sinne ei kannata yleensä niin pitkää videota ladata. BBC:n tykätyimpien videoiden keskipituus oli viime kesäkuussa 32 sekuntia. Niistä kolme oli 60-sekuntisia (ja täynnä visuaalisesti erittäin näyttävää materiaalia). Urheilutoimija Bleacher Reportin menestyneimpien videoiden keskipituus oli lyhyimmästä päästä, vain 15 sekuntia.
-
Tekstitä. Se on katsojan palvelua.
(Newshipin analyysin mukaan tekstit ovat Instan menestyneimmissä uutissisällöissä vielä yleisempiä kuin Facebookissa).
-
Hyödynnä postausteksti hyvin: puhu yleisöllesi.
Esimerkiksi TIME:n jakotekstit ovat pitkiä, Bleacher Reportin lyhyitä. Molempi parempi, ainakin tämän datan perusteella. Yle Kioskissa ajattelimme, että Instagramin jakoteksti on paikka ujuttaa journalismia mukaan: älä kuitenkaan turhaan toista täysin samaa asiaa kuin videolla, ja pidä sanomasi tiiviinä.
Kioskin Instagram-videossa varsinainen uutinen kerrotaan jakotekstissä.
-
Muoto: Ennemmin neliö kuin 16:9.
Ylivoimaisesti suurin osa Newswhipin tutkimista menestyneimmistä uutissisällöistä oli neliönmuotoisia.
+ 5. Loppuun vielä omat huomioni:
- Alustalla pitää ajatella alustan tavalla: Jos julkaiset saman videon samassa muodossa eri alustoilla, et välttämättä onnistu, koska alustojen lainalaisuudet vaihtelevat.
- Instagramin kaupallinen hyödyntäminen on vaikeampaa kuin Facebookissa, koska alustaa ei ole ajateltu sellaiseksi, josta luontevasti syntyy kävijänohjausta omalle saitille. ”Linkki biossa” -tyyppinen houkuttelu ei ole kovin tehokasta.
- Edellä mainitusta huolimatta itse ajattelen, että brändimielikuvan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että brändi kykenee tekemään sosiaalisen median kanaviin oivaltavaa itsenäisesti toimivaa sisältöä (ei katso-lisää-sieltä-ja-sieltä-tiisereitä), vaikka se kuuluisa monetisoiminen olisikin lähes mahdotonta: uskon, että palkinto tulee pidemmällä aikavälillä – ns. katu-uskottavuus kasvaa.