Strategia ja liiketoiminta

Vastaväittäjäbotteja, uniikkeja sivulatauksia ja skenaarioita: Mediapäivä 2024 -tapahtuman kuvadumppi & TOP4-nostot

Media-alan toimijoita yhteen kokoava vuosittainen Mediapäivä-tapahtuma järjestettiin Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla tiistaina 23. huhtikuuta. Tekoäly oli useimmissa puheenvuoroissa joko pää- tai sivuosassa.

Tapahtuman koko ohjelman näet täältä.

Kuvadumppi koko tapahtumasta:

Tässä puolestaan omat TOP4-nostoni – en sano, että nämä ovat tärkeimmät, mutta jäivät päällimmäisenä itselleni mieleen:

  1. Yhdysvaltalaisen Conde Nast -aikakauslehtiyhtiön (mm. Vogue) analytiikkapomo Jenna Rak kertoi yhtiön muutoksesta printtitalosta kohti ei vain digiä, vaan erilaisten kehityskulkujen huomioimista digin sisällä. Kolmen pallon kuva – brand, revenue, traffic – jäi mieleen (kuvakarusellin kuva 1). ”Ideaalitilanteessa teemme asiat niin, että kaikki kolme noista palloista toteutuu. Todellisuudessa noista toteutuu kuitenkin yleensä kaksi. Jos vain yksi toteutuu, emme tee sitä”, Rak totesi. Mieleen jäi Rakin myös näyttämä kuva (kuvakarusellin kuva 7) yhtiön ydinmittareiden evoluutiosta vuodesta 2018 tähän päivään: toisin kuin aiemmin, vuonna 2024 seurataan esimerkiksi upv:tä eli unique page view’tä: siis sivulatauksia, joista on poistettu laitteiden tai selainten päällekkäisyys, millä on yhteys mainospotentiaaliin.
  2. Tekoälypaneelin anti. Keskustelijoina olivat liiketoimintapäällikkö Noora Al-Ani Otavalta, päätoimittaja Harri Junttila Alma Talentista, innovaatiojohtaja Sini Kervinen Bauer Mediasta, Content Insight Strategist AI Sami Virtanen Sanoma Media Finlandista ja painoliiketoiminnan johtaja Marko Yli-Pietilä Grano Groupista. En yleensä ole tapahtumapaneelien suuri ystävä, koska pidän punnituista esityksistä freestailaamisen sijaan, mutta tässä oli kiinnostavaa pikavilkaisu sekä panelistien edustamien yritysten kokeiluihin että etenkin henkilöiden itsensä siviilielämässään käyttämiin tekoälyihin: selvisi, että puolet panelisteista käyttää Microsoftin Copilotia päivittäin ja kaikki ChatGPT:tä, osa muutamia muitakin. Alman Junttila kertoi, että yhtiössä on käytössä tai kokeilussa mm. otsikkoehdottajabotti, tiivistäjäbotti ja kääntäjäbotti (mm. Tivi-julkaisun artikkeleihin) ja vastaväittäjäbotti, jonka ideana on antaa uusia idoita etenkin mielipiteellisten tekstien tekoon.
  3. Tekoäly työkaluna: käytännön vinkkejä -puheenvuoro Jukka Niittymaalta, joka on Sherpan tekoäly- ja innovaatiojohtaja. Olen nähnyt Niittymaan esityksiä ennenkin ja pidän pragmaattisuuden ja kauemmas katsomisen sopivasta yhdistelystä. Ne vinkit? Niittymaa vinkkasi Poe-tekoälysovelluksesta (löytyy myös puhelimeen), jonka kautta pystyy käytännössä käyttämään ChatGPT:n lisäksi esimerkiksi suomea erinomaisesti tuottavaa Claudea, joka normaalisti olisi Suomessa VPN-yhteyden takana. Minulla meni saman tien vaihtoon kk-maksullinen ChatGPT, jonka hinta, noin 20 euroa kuussa, on sama kuin Poen, joka vaikuttaa hyödyllisemmältä. Toinen vinkki, sinänsä pieni, liittyy promptaamiseen: CAPS LOCK eli tiettyjen sanojen kirjoittaminen isoilla kirjaimilla voi auttaa tekoälyä ymmärtämään promptatessa, mikä on tärkeää. Tätä en ollut tiennyt.
  4. Media 2035 -skenaariot. Tapahtumassa julkistettiin skenaariopaketti media-alan mahdollisista tulevaisuuksista vuonna 2035. Ne löytyvät täältä. Skenaarioiden lopputuotos on skenaariotyölle melko perinteinen eli neljä tiiviisti nimettyä tulevaisuuskuvaa, joita ei ajatella sellaisinaan toteutuvina tulevaisuuksina, vaan limittyvinä tavoilla, joita emme täysin vielä tiedä. Media 2035 -skenaariot ovat nimeltään Media jatkumolla, Taistelu informaatiosta, Journalismin renessanssi ja Viihteen voima. Tulevaisuusselvitystä on tarkoitus käyttää mediayrityksissä edistämään strategista ajattelua, tunnistamaan uusia kasvualueita ja kehittämään osaamista.

Mediapäivän järjestävät Aikakausmedia, Graafinen Teollisuus, Medialiitto, RadioMedia, Suomen Kustannusyhdistys ja Uutismedian liitto.

Normaali

Jätä kommentti