Yleisön ymmärtäminen & analytiikka

Klikkiotsikoiden määrä vähentynyt suurimpien viestinten parhaiten somessa menestyvissä jutuissa

Ns. klikkiotsikoiden määrä on kahdessa vuodessa vähentynyt suurimpien viestinten parhaiten somessa menestyvissä jutuissa, lisäksi listiclet eli listamuotoiset artikkelit eivät enää ole yhtä kovassa huudossa kuin ennen.

Otsikot ovat muuttuneet selittävimmiksi, niihin on tuotu aiempaa enemmän konkretiaa.

Muun muassa näin analysoi sosiaalisen median eniten sitouttaneita mediasisältöjä (FB+Twitter+Linkedin yhteenlaskettuna) blogissaan irlantilainen analytiikkayhtiö Newswhip, jonka uutiskirjeitä on muuten ihan pakko suositella, jos haluat pysyä ymmärrettävästi kärryillä siitä missä mennään.

Newswhipin suht pintapuolisesta data-analyysistä voi päätellä, että somessa menestyvä otsikointityyli muuttuu siinä kuin somealustatkin. Epäselväksi jää, miten paljon tähän kuvioon on vaikuttanut FB:n taannoinen linjaus, jonka mukaan algoritmi suosii aiempaa huonommin harhaanjohtavia otsikoita.

Varsinaisella sisällöllä eli aiheella on tietenkin iso merkitys, mutta somessa sisällön mahdollisimman tehokas paketointi korostuu, kuten kaikki tiedämme. Korostuu välillä liikaakin.

Blogin esimerkit ovat englanninkielisistä medioista, mutta Newshipin käyttämien ja myymien työkalujen seurantavalikoimaan kuuluu toistakymmentä kielialuetta, mukaan lukien Suomi.

Suomi on sen verran omanlaisensa markkina ja kulttuuri, että yhtäläisyysmerkkejä otsikoinnin muuttumisesta ei voi tänne välttämättä vetää, mutta näin äkkiseltään tuntuu, että selittävämmästä tyylistä on nähty välähdyksiä meilläkin, on kyse sitten mediasta tai ei.

Oli miten oli, fiksu suomalaistoimija hoitaa homman tietenkin niin, että se tekee vastaavaa – vaikka edes pintapuolista – analyysia omista sisällöistään ja ottaa havainnoistaan opiksi.

Eri asia sitten on, mitä ”clickbaitilla” tarkoitetaan. Omasta mielestäni turhan monet kuittaavat klikkienkalasteluksi hyvin perustellun, järkevän ja jutun sisällölle aivan riittävästi katetta antavan kiinnostavan otsikon, vaikka siitä ei ole kyse.

Kyse on jutun paketoinnista ja myynnistä potentiaalisille asiakkaille mahdollisimman kiinnostavasti, ja siinä bisneksessä pitää välillä ottaa myös riskejä. Jos juttuasi ei lueta, et ole olemassa. Missä rajat menevät, sen punnitsemisessa auttaa kokemus ja näkemys.

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Klikkiotsikoiden määrä vähentynyt suurimpien viestinten parhaiten somessa menestyvissä jutuissa

  1. Paluuviite: Viraalin kaava – kyllä, hoksaamista voi opetella | Numeroiden takaa

  2. Paluuviite: ”Tästä kynästä ei lopu muste…” – tässä FB:n omat esimerkit klikkiotsikoista, joilla et enää pärjää | Numeroiden takaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s