Facebook ilmoitti viime vuonna, että se alkaa toden teolla karsia klikkiotsikoita uutisvirrastaan. FB on varoitellut samasta asiasta aiemminkin.
Vuoden 2017 alussa analytiikkayhtiö Newswhip totesi analyysissään, että klikkiotsikoiden määrä on vähentynyt, kun tarkastellaan suurimpien viestinten parhaiten sosiaalisessa mediassa menestyneitä sisältöjä. Menestyneissä otsikoissa on enemmän havainnollisuutta ja selittävyyttä (otsikoiden ja otsikoinnin sijasta pitäisi puhua oikeastaan enemmän näkökulmittamisesta ja aihevalinnoista kohderyhmiin nähden, mutta se on toinen tarina).
Mutta mikä se ”klikkiotsikko” oikein on?
Suomessahan on melkeinpä yleinen kansanhuvi tuomita klikkienkalasteluksi sellainenkin otsikko, joka ei sitä ole (oma mielipiteeni).
Juttu täytyy myydä asiakkaalle siinä kuin mikä tahansa muukin tuote, ja otsikoinnin rooli on paketoinnissa valtava. Erityisesti Facebookissa, jossa lukija näkee ensivilkaisulla vain otsikon ja ingressin – kännykässä yhä useammin pelkän otsikon.
Ärsytyksen raja ei mene siinä, ärsyyntyykö jokin pieni porukka tietyntyyppisistä otsikoista todeten mutulla, että eihän näitä jaksa kukaan lukea, koska argh.
Raja menee siinä, luetaanko niitä oikeasti. Otsikot ovat sellaisia kuin ovat niin pitkään kuin niitä klikataan. Jos klikkaamisen jälkeinen pettymys on odotuksiin nähden suuri, sama kävijä tuskin pidemmän päälle palaa ”asiakkaaksi”.
Facebook on listannut kolme esimerkkiä, jotka se määrittelee klikkiotsikoiksi. Tällaisia ei muuten juuri enää uutisvirrassa vastaan tule, vai mitä?
1. ”Et ikinä usko, kuka kompastui ja kaatui punaisella matolla…”
Facebook: ”Otsikko jättää kertomatta olennaista tietoa, jotta siitä voisi ymmärtää, mikä jutun sisältö on.”
2. ”Tästä kynästä ei lopu muste ikinä…”
Facebook: ”Otsikko liioittelee ja luo vääränlaisia odotuksia lukijalle. Kun linkkiä klikkaa, sisällöksi paljastuu kertakäyttöinen kynä.”
3. JÄRKYTYT kun näet, miten tiukassa kunnossa hänen vatsalihaksensa ovat, kun hän on syönyt tätä superruokaa
Facebook: ”Tässä jätetään kertomatta tietoa, mutta myös luodaan vääränlaisia odotuksia.”
Lisää aiheesta aiemmassa kirjoituksessani: ”Tällainen on hyvä otsikko”