Tämä kuva on ollut oma tapani hahmottaa somestrategia – mukana on paljon matkan varrelta itse opittua ja hieman muiltakin oivallettua. Tämä ei ole ainoa oikea tapa, kyse on myös makuasioista ja semantiikastakin (olemassa olon syy vai asiakaslupaus/palvelulupaus jne).
Itselleni on ollut keskeistä hahmottaa toimintasuunnitelman ja vision ero selkeästi, vaikka strategia-sanan etymologia sinänsä liittyykin melko simppelisti vain ”jonkin päämäärän saavuttamiseksi laadittavaan suunnitelmaan”.
Oikeastaan tuosta voisi ottaa some-etuliitteen pois, muistan jonkun kollegani joskus miettineen. Pätee siis soveltuvin osin myös muuhun ja osaksi kokonaisstrategiaa.
”Visio” saattaa kuulostaa konsulttikieleltä, jolle on helppo tuhahdella. Se ehkä on vaikein määritellä kirkkaaksi, mutta kuitenkin kaikista tärkein palanen. Somestrategiassa visio voi mielestäni olla eri kuin kokonaisstrategiassa, mutta toki niiden on oltava sukua toisilleen (”Maailman paras XX-toimija somessa vrt. YY).
On myös hyvä hahmottaa, että viisi julkaisua per viikko ei ole strategia, vaan vasta pieni osa toimintasuunnitelmaa. Jos iso maali on hähmäinen, ei tone of voicen eli äänensävyn määrittäminen paljon lohduta. Datan ja sen analysoinnin rooli on tietysti myös tärkeä – kuvassa ”mittarit”.
PS. Millainen on hyvä asiakaslupaus? Esimerkiksi tällä jo hieman hiipuneella Insta-tilillä se oli loistava – tiesit täsmälleen, mitä saat, kun seuraat, ja siksi seurasit! Lupaus rakentuu sisällöistä, ei sloganeista.