
Data is the new oil -ilmaisun googlaaminen on kääntynyt tänä vuonna laskuun Google Trends -työkalun mukaan. Pystyakselin luvut kuvaavat haun suosiota, eivät hakujen määrää.
Ennen: Data on uusi öljy!
Nyt: Ei muuten ole. Pelkällä datalla et tee mitään.
Näinhän tämä keskustelu tuntuu suurin piirtein edenneen viime vuosina. Ja hyvä niin. Ihan oikeasti.
Olkiukko. Se on retoriikan keino, jolla tarkoitetaan toisen osapuolen liioiteltua tai vääristeltyä näkemystä, jonka päälle omaa argumentointia sitten rakennetaan.
Olkiukon piirteitä alkaa olla hieman havaittavissa eri puolilta kumpuavassa kritiikissä, jossa arvostellaan ilmaisua ”data on uusi öljy.” Millainen osapuoli, millainen laaja yhteenliittymä tuolla jossain aidosti alun perinkään oli sitä mieltä, että data pelastaa kaiken? No, rehellisyyden nimissä on sanottava, että jotkut dataa kauppaavat tahot ovat varmasti viestittäneet asiaa tässä hengessä, mutta eivät nekään “pelkällä datalla” enää pitkälle pötki, vaan se on kyettävä luontevasti muuttamaan liiketoimintaa tukevaksi näkemykseksi. Databisneksessä jyvät ovat jo alkaneet seuloutua akanoista, kun näytöt joko puhuvat tai eivät puhu puolestaan.
Eihän se tietenkään ole niin, että data varauksettomasti pelastaa koko maailman. Hyviä asioita maailmassa voi tehdä ilmankin dataa, ehkä jopa hyvää liiketoimintaa. Ja on voitava myös sanoa, että nyt tämä datasta vouhkaaminen menee liian pitkälle.
Mutta ei se myöskään ole aina ihan niin, että tiedolla johtaminen korvaisi älyllä johtamisen, kuten hieman vihjataan tässä Opetushallituksen pääjohtajan Olli-Pekka Heinosen ja konsultti Hermanni Hyytiälän hyvässä kirjoituksessa “Älä vertaa dataa öljyyn: Vanha ajattelu ei ratkaise uusia ongelmia työelämässä ja päätöksenteossa”. He toteavat muun muassa:
”Data ja tekoäly nähdään ratkaisuna moneen. Vähemmän on puhuttu siitä, miten yhdistää avoin data ja kokemuksellinen, hiljainen tieto, älykkyys ja viisaus. Matka datasta viisaudeksi on samalla matka määrästä laatuun, yleisestä kontekstisidonnaiseen ja helposta rutiinista ihmisen energiaa syövään ponnisteluun.”
Onko todella puhuttu, vähemmän? Ehkä, riippuu varmasti toimialastakin. Asia on kiistatta tärkeää vähintäänkin tunnistaa. Heinosen ja Hyytiälän punnittu kirjoitus on kerrassaan mainio ja inspiroi uudenlaiseen ajatteluun – mutta ehkä myös hieman nostattaa kulmakarvoja meissä, joiden mielestä data ja ihmisen intuitio kulkevat parhaimmillaan kauniisti käsi kädessä liiketoiminnan moderneja arvoja kuten vastuullisuutta tukien. Uudeksi öljyksi en data ja intuitio -komboa siltikään uskaltaisi kutsua=)