
Media-alaa seuraava Semafor-uutispalvelu kertoo, että amerikkalaisten Huffington Postin ja Fox Newsin verkkoliikenne suoraan palvelujen etusivuille on “voimakkaassa” kasvussa ja samalla hakukone- ja someliikenteen osuus pysynyt pienenä.
Viime viikolla kerrottiin verkon uutistoiminnan amerikkalaisen pioneerin Buzzfeed Newsin loppumisesta kannattamattomana. Buzzfeed News luotti alkuvaiheessa paljolti sosiaaliseen mediaan liikenteenlähteenä, mutta sittemmin alustajätit alkoivat kehittyä voimakkaammin suuntaan, jossa ne pitävät asiakkaat omien “suljettujen puutarhojensa” sisällä.
Buzzfeedin taustayhtiön omistama Huffington Post on kertonut satsaavansa aiempaa enemmän palvelun etusivuun.
Edellä mainitut esimerkit voivat johtaa siinä mielessä harhaan, että pienemmillä uutistoimijoilla hakukoneet ja some voivat olla huomattavasti merkittävämpiä liikenteenlähteitä kuin suurilla tekijöillä, joilla esimerkiksi Facebook-liikenteen osuus on reippaasti alle 10%. Metan myös tiedetään arvottavan uutisia algoritmissaan aiempaa vähemmän.
Signaalit uutisetusivujen suoran liikenteen kasvusta ovat silti kiinnostavia. Semafor rinnastaa ilmiön 2000-luvun alkuun, jolloin kotisivuliikenne, blogit ja erityisesti Yhdysvalloissa uutiskirjeet olivat pinnalla.
“Aivan kuten suoratoistopalvelut alkavat näyttää enemmän lineaariselta televisiolta, uutiset ovat palanneet tulevaisuuteen. Monet toimijat ovat huomanneet, että lukijat eivät enää löydä niiden juttuja Facebookista tai Twitteristä. Lukijat tulevat suoraan uutistoimijoiden verkkopalveluhin puhelimillaan tai läppäreillään”, Semafor kirjoittaa.
No, realistisesti ajatellen 20 vuotta vanhaan mediamaailmaan ei tietysti ole paluuta, eikä sitä vihjaillakaan – medioiden digisiirtymien rinnalle on syntynyt painetta muuttua eri tavoin myös digin sisällä. Semafor toteaakin, että digimedian seuraava suurempi evoluution vaihe ansainnan vinkkelistä on vielä hämärän peitossa, vaikka metaverseistä ja generatiivisistä tekoälyistä pöhistäänkin.